Mån-Tors, 07:00-16:00 Fre, 07.00-14.45

info@ulo.se

Varmbockning/Varmformning

Detta är en teknik inom plastindustrin som öppnar dörrarna till oändliga möjligheter. Genom att kombinera värme och precision kan vi skulptera plastmaterial till exakt de former du drömmer om. Med vårt expertteam hjälper vi på ULÖ dig att producera dina detaljer.  

Användningsområden 

Möjligheterna med varmbockning är lika omfattande som er fantasi. Vare sig det är prototyper, unika designs eller funktionella komponenter, kan vår varmbockningsteknik skapa delar för fordonsindustrin, elektronik, möbeldesign och mycket mer.  

Skräddarsydd kvalitet för varje projekt 

Vi förstår att varje projekt kräver unika egenskaper. Därför erbjuder vi ett brett utbud av plasttyper för varmbockning. Oavsett om du behöver hög styrka, flexibilitet eller specifika estetiska drag, kan vi matcha dina behov med plastmaterial som till exempel PVC, ABS och PETG 

Med varmbockning sätter vi verktygen för skapande i dina händer. Kontakta oss idag och låt oss tillsammans forma din framgångsberättelse. 

Varmformning av plast är en process där en termoplastskiva värms upp till en hög temperatur, vanligtvis mellan 100 och 200 grader Celsius. Den varma plasten blir då mjuk och formbar. Plasten placeras sedan över en form som har den önskade formen. Med hjälp av en vakuumpump, tryck eller lufttryck formas plasten till formen. 

Det finns tre huvudsakliga metoder för varmformning av plast: 

  • Vakuumformning är den vanligaste metoden. Den innebär att plasten värms upp och placeras över en form som har en negativ form av det önskade objektet. Sedan skapas ett vakuum mellan plasten och formen, vilket suger in plasten i formen. Vakuumformning används ofta för att tillverka stora, komplexa föremål, till exempel bilrutor, takpannor och ljusskärmar. 
  • Termoformning är en liknande metod som vakuumformning, men istället för vakuum används ett tryck för att forma plasten. Termoformning används ofta för att tillverka föremål med komplexa konturer, till exempel plastmöbler och plastlådor. 

Varmformning är en kostnadseffektiv och flexibel tillverkningsprocess som kan användas för att tillverka en mängd olika produkter. Den är också en miljövänlig process, eftersom den använder mindre energi än andra tillverkningsmetoder.